Laksa Terengganu

Bahan
1 kg laksa basah
4-5 ekor ikan selayang atau kembung – dipanggang tawar
2 biji timun
1 ikat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
2 biji limau nipis1 biji kelapa diambil santannya
4 camca besar cili giling
Sedikit belacan
Sedikit garam

Cara membuat
Tumbukkan lada hitam, bawang merah bersama isi ikan

Jerangkan santan serta masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama dua keping asam gelugur

Kacau sehingga mendidih

Kacau-kacaukan supaya kuahnya tidak tergental

Masukkan garam dan sesuaikan rasanya barulah diangkat

Semua bahan yang dipotong halus tadi dimasukkan ke dalam satu bekas yang berasingan

Sertakan sekali belacan, garam dan cili giling

Ketika hendak makan barulah tuangkan kuahnya

Sertakan juga dengan bahan-bahan yang telah dipotong tadi

Kalau suka masukkan daun selasih dan tangeh

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive