Laksam

Bahan
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
2.3 cawan air
Sedikit garam

Bahan kuah
300 gram isi ikan
150 mili santan pekat – tambah air jika perlu
4 luas bawang putih dikisar
4 ulas bawang merah dikisar
1 batang serai dikisar
Sedikit haila dikisar
2 kiub pati ayam
Sedikit kacang panjang, kobis, taugeh, daun selasih, sengkuang, daun salam dan timun – dihiris
Minyak masak
Garam
Lada sulah

Cara membuat
Bancuh tepung beras, tepung ubi, garam dan air hingga sebati

Ambil satu senduk adunan dan masukkan ke dalam loyang bulat – pastikan adunan tidak terlalu tebal

Kukus hingga masak

Keluarkan dari loyang dan digulung – ulangi hingga adunan habis – ketepikan

Tumis bahan yang dikisar hingga garing

Masukkan isi ikan, kiub pati ayam dan santan

Bila mendidih, masukkan garam dan serbuk lada sulah

Tutupkan api

Cara menghidangkan
Potong tepung laksan – 1 cm tebal
Masukkan ke dalam mangkuk
Bubuhkan sayur-sayuran
Tuangkan kuah panas
Boleh dimakan dengan sambal belacan

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive